Laktaat
Esmalt peaks vahepealse kriitika taustal vist ütlema, et see pole teadusliku artikli nimele pretendeeriv kirjutis. Ma ei esita siin eriti viiteid ega absolutiseeri mingeid teadmisi lõplikuks. Uurisin lihtsalt treeningmeetodeid ja jõudsin huvitavate lugemisteni, mis olid piisavalt ketserlikud minu jaoks, et neist hakata märkmeid tegema ja lõpuks mõtlesin, et mõningase mugandamisega saan need ka teistele lugemiseks välja panna. Põnevamad ja senistele teadmistele suuremat väljakutset esitavad lõigud tegin neooniga nähtavamaks.
See jutt tuli kogemata palju pikem, kui plaanisin.
Täiesti tõsi, et arusaamine asjadest areneb sujuvalt ja mõistmine ei tule mitte üleöö. Treenerite koolitustel lõi paljudel asjad lukku juba oksüdatiivsete ensüümide mainimine... minul läksid suusad tol ajal natuke risti, kui mängu tulid Krebsi tsükkel ja hakkas korduma sõna püruvaat, mis ei klappinud koheselt enam glükogeeni, lipiidi või kreatiinfosfaadi jms. asjadega.
Siin tekstis tuleb ette ka igasuguseid mõisteid, aga nüüd usun ma, et kirjutasin siia selle, millest ise ka aru saan. Uued ja huvitavad terminid tähistavad füüsilise koormuse all toimivaid füsioloogiliste seaduspärade murdepunkte, mille üle on huvitav mõelda. Võibolla kunagi ka praktilisemalt rakendada.
Täiesti tõsi, et arusaamine asjadest areneb sujuvalt ja mõistmine ei tule mitte üleöö. Treenerite koolitustel lõi paljudel asjad lukku juba oksüdatiivsete ensüümide mainimine... minul läksid suusad tol ajal natuke risti, kui mängu tulid Krebsi tsükkel ja hakkas korduma sõna püruvaat, mis ei klappinud koheselt enam glükogeeni, lipiidi või kreatiinfosfaadi jms. asjadega.
Siin tekstis tuleb ette ka igasuguseid mõisteid, aga nüüd usun ma, et kirjutasin siia selle, millest ise ka aru saan. Uued ja huvitavad terminid tähistavad füüsilise koormuse all toimivaid füsioloogiliste seaduspärade murdepunkte, mille üle on huvitav mõelda. Võibolla kunagi ka praktilisemalt rakendada.
Veel meenub, et
välismaal viibinud vastupidavussportlased rääkisid, et seal
treenitakse mingite hoopis teiste põhimõtete järgi. Natuke oli
seda raske lõpuni uskuda aga mine tea... Meie traditsioonilises
süsteemis kahtlemise tekitas ka see, et kui kunagi endise Peda
ruumides toimunud loengus küsisin laktaadist energia saamise kohta,
ei saanud ma päris head vastust. Rääkisime siis
laktaadipuhvritest, kuid allpoolt tulevast ainevahetusest juttu ei
olnud... Ka Jaak Mae kõneles oma kunagistes Norra-meenutustes, et
vahepealsetes (3-4) tsoonides treeniti vähe ja viitas polariseeritud
treenimisele (ehkki ta seda väljendit ei kasutanud), mis justkui
toetab siin tekstis esinevat Kalifornia ülikooli teadlaste teooriat.
Laktaadi eemaldamist ja energeetilist kasutamist arendab vastupidavustreening. Kuid millise intensiivsusega?! Autor ujumas.
|
Laktaadilävi. Seda
terminit kasutatakse aastaid erinevate spordialade juures ning see on
üks paljude sportlaste ja treenerite poolt enim treeningutel
kasutatavaid mõõdikuid kogu maailmas.
Kuid ikkagi, kas me
teame päriselt, mis tegelikult on laktaadilävi? Kas see üldse on
sama mis anaeroobne lävi? Mida selle teadmisega trennis peale hakata?
Erinevatel
treenerite koolitustel on jäänud kõlama määratlus, et anaeroobne
lävi tähistab südamelöögisagedust, mille juures
tekib oluline hapnikuvõlg ning kasvab järsult laktaadi kuhjumine
verre. See tähendab, et lihaste energiaga varustamiseks ei piisa
enam aeroobsetest protsessidest ja juba segatsoonis käivituma
hakanud anaeroobsed energiatootmise mehhanismid muutuvad
ülekaalukaks. Aga kas see ikka on nii ja mida see siis tegelikult
treeneri jaoks tähendab või milliste otsuste tegemisel abiks on?
Üheselt
määratletakse anaeroobse läve laktaadi kontsentratsiooniks veres
4mmol/L ja seotakse see kindla pulsisagedusega, kusjuures selle
teooria järgi vaadeldakse dünaamilise muutujana anaeroobse läveni
jõudmise kiirust või muud vastavat koormust.
Paljude
vastupidavustreeningute piibliks olnud „Jooksja tarkvaras”
lisatakse veel, et anaeroobse läve ületamisega suureneb järsult
lihasrakkude happesus, millega surutakse maha oksüdatiivsete
ensüümide aktiivsus (ning sellega ka rasvade tarbimine
energeetilise allikana). Kuna anaeroobse läve kontseptsioonis
tegeletakse selle probleemi lahendamiseks hapniku saadavuse
parandamisega, mis lõppude lõpuks on paljude poolt konstanteeritud
kui „kaasa antud geneetiline eripära” - maksimaalne
hapnikutarbimise võime, tekitab see treenerile lahenduste otsimises
teatava ummikseisu ja ei käsitle üldse mitte laktaati energiaallikana või sellesuunalise võimekuse parandamise teed.
Tõsi, 2015 aastal välja antud "Spordi üldained" õpikus tuuakse välja, et areng on saavutatav läbi anaeroobse läve "suurenemise" (mõeldakse ikkagi sellele lävele vastava töövõime suurenemist) ja et anaeroobne lävi võib sportlase arengu käigus nihkuda isegi näiteks 10% Vomax tasemele lähemale...
Sellessamas õpikus tuuakse välja vastuolu, et isegi korraliku treenimise juures ei muutu lipiidide ja süsivesikute suhteline osakaal organismi energiavarustuses kehalisel tööl (lk 45). Ometi toimub anaeroobse läve nihe?! Pakutakse, et üheks põhjuseks on just aastatepikkune töö, mida ei saa uuringutes lühiajaliselt kopeerida või siis tippsportlaste geneetiline eripära (viimane juhib jälle käsilaiutavasse tupikusse).
Sellessamas õpikus tuuakse välja vastuolu, et isegi korraliku treenimise juures ei muutu lipiidide ja süsivesikute suhteline osakaal organismi energiavarustuses kehalisel tööl (lk 45). Ometi toimub anaeroobse läve nihe?! Pakutakse, et üheks põhjuseks on just aastatepikkune töö, mida ei saa uuringutes lühiajaliselt kopeerida või siis tippsportlaste geneetiline eripära (viimane juhib jälle käsilaiutavasse tupikusse).
Lahendusena
soovitatakse kirjanduses parandada energeetiliste mehhanismide
liikuvust, ökonoomsust ja püsivust.... mis võiks anda võimaluse
võita ka endast 15 kuni 20% parema Vomax näitajaga sportlast (Jaan Loko, 2007)....
Lohutus või tõde?
Lisan igaks juhuks,
et selles kirjutises on minu vaatluse all energeetilised mehhanismid mitte sporditehnika ja
taktika vms.
Anaeroobse läve definitsioon treenerite esimese taseme õpikust viitab vaid kehalise koormuse tasemele, mille juures laktaadi kontentratsioon veres tõuseb 4mmol/L
Anaeroobse läve definitsioon treenerite esimese taseme õpikust viitab vaid kehalise koormuse tasemele, mille juures laktaadi kontentratsioon veres tõuseb 4mmol/L
Aga kas me
tegelikult teame, mis on üldse laktaat? Või millist rolli ta mängib
sportliku soorituse ja ainevahetuse juures?
Mõneti kaasaegsem
lähenemine on näha siin: https://www.terviseuuringud.ee/laktaat/
Siiani arvasin, et
saan sellest laktaadiasjast aru. Noh... väiksena olin ma päris
veendunud ka selles, et kraadiklaasil on raviomadused....
Väga palju ja
suhteliselt meelevaldselt kasutatakse sünonüümidena termineid
piimhape ehk C₃H₆O₃ ja laktaat. Tegelikult on laktaadi puhul tegemist piimhappe
soolaga ehk C3H5O3 Kosmeetiline ebatäpsus? Võibolla, kuid eraldab terad
sõkaldest.
Vesiniku vahe, aga see on päris tähtis, nagu hiljem selgub.
Vesiniku vahe, aga see on päris tähtis, nagu hiljem selgub.
Lisaks sellele on
laktaadi ja laktaadiläve mõistmise ümber palju segadust.
Varasematest
uuringutest.
Laktaadi ümber on olnud palju teadmatust, vaatamata tema
võtmerollile indikaatorina ja olulisusele ainevahetuses. Paljude
aastate vältel arvati, et laktaat on lihtsalt anaeroobse
ainevahetuse jääkprodukt. Mingil ajaperioodil arvati isegi, et
laktaat kristalliseerub treeningujärgselt lihastes põhjustades
tuntud lihasvalu... nüüd arvatakse teadvat, et see pole tõsi.
Kogu see laktaati ümbritsev müsteerium ei tulene aga sugugi
teaduslike uuringute puudumisest. Laktaati hakati uurima juba 19.
sajandil Nobeli preemia laureaadi Louis Pasteuri poolt, kes pakkus et
laktaat tekib hapniku puuduse tõttu lihaste kokkutõmbumisel.
Veel üks Nobeli preemia laureaat Otto Meyerhof arvas, et glükogeen on laktaadi prekursoriks. Ta pani tähele veel lihaste erutatavuse ja ja laktaadi tekkimise seost.
1923. aastal määratlesid AV Hill ja tema kolleeg Lupton termini „hapnikuvõlg” („O2 debt”) ja seostasid selle laktaadi anaeroobse tekkega.
Veel üks Nobeli preemia laureaat Otto Meyerhof arvas, et glükogeen on laktaadi prekursoriks. Ta pani tähele veel lihaste erutatavuse ja ja laktaadi tekkimise seost.
1923. aastal määratlesid AV Hill ja tema kolleeg Lupton termini „hapnikuvõlg” („O2 debt”) ja seostasid selle laktaadi anaeroobse tekkega.
Aga alles 20. sajandi lõpus hakati päriselt ning laiemalt mõistma
laktaadi rolli treeningul ja ainevahetuses. Ainevahetuse ekspert dr.
George Brooks Kalifornia ülikoolist on laktaati ulatuslikult uurinud
40 aastat. Enamus (uut) teadmist laktaadist selles tekstis põhineb tema ja
Inigo San Millani töödele. Laktaadisüstiku (lactate shuttle) hüpoteesi esitles Brooks juba päris ammu: Brooks G A. In: Proceedings of the First International Congress of Comparative Physiology and Biochemistry. Gilles R, editor. Berlin: Springer; 1985. pp. 208–218.
Mida me teame
laktaadist praegu.
On teada, et laktaadi moodustumine saab toimuda aeroobsetes
tingimustes ja et laktaadi produktsioon on lihasrakkude poolt
aeroobsetes tingimustes toimuv glükoosi kasutamise tulemus.
Brooksi töödest on teada veel, et laktaat ei ole ole lihtsalt
jääkprodukt vaid pigem kõrvalprodukt. Tegelikkuses on laktaat tähtsaim glükoneogeneesi
prekursor (uue glükoosi tekitaja) meie kehas. Inigo San Millan
pakub, et umbes 30 protsenti kehalise koormuse ajal kasutatavast glükoosist
tuleneb laktaadi ümbertöötlemisest.
Viimane ainevahetuslik omadus ei ole kindlasti jäigalt sarnane kõigil inimestel, vaid tahaks loota et just see on treenitav omadus, mis viib arengule! Ja sellise protsendini!
Öeldes "puusalt", kuid tuginedes natuke siiski ka "Spordi üldainete" näitele on süsivesikute osakaal energiatootmises vastupidavusliku kehalise töö ajal ca 65,5% (loomulikult sõltub see töö iseloomust ja on erinev 100m jooksu ning 5000m jooksu puhul). Nüüd peaks ikkagi hr. San Millanile kirjutama ja küsima, et mitu% on mitokondrites toimuv laktaadi ümbertöötlemine arendatav ja siis saaks positiivse efekti ligilähedaselt välja arvutada!
Nimetatud teadlane on väitnud ka seda, et mitokondrite tihedus treenitud indiviidi aeglastes lihasrakkudes võib olla 3-4 korda suurenenud...
Ainevahetus.
Laktaat on võtmeregulaatoriks „intermediary” ainevahetuses,
reguleerides energeetilise ainevahetuse allikate kasutamist. Ta surub
alla ja blokeerib energeetiliseks otstarbeks toimuvat rasvade
lõhustumist (lipolüüs) nagu ka rakkude poolt toimuvat glükoosi
kasutamise määra (glükolüüs).
Kognitiivne funktsioon
Uskuge või mitte aga laktaat on hädavajalik isegi ajule olles
neuronite jaoks peamiseks kütuseks. Laktaat on väga oluline
pikaajalise mälu tarbeks ja võib olla seotud meie arusaamisega
Alzheimeri tõvest (mõned uuringud näitavad, et kui neuronite
poolne laktaadi kasutamine on maha surutud, tekib pikaajalises mälus
pidurdus).
Haigused.
Laktaat on samuti seotud krooniliste ainevahetuslike haigustega nagu
näiteks 2 tüüpi diabeet. Vere laktaadi tase selles populatsioonis
on 2-3 korda kõrgem kui tervetel füüsiliselt aktiivsetel
inimestel.
Vähirakkudel on häirunud ainevahetus mis kasutab liiga palju
glükoosi aeroobselt (Warburgi efekt) ning tootes suuri koguseid
laktaati võib see kaasa aidata kasvajate kasvule ja arengule.
On selge, et laktaat ei ole lihtsalt anaeroobse ainevahetuse
jääkprodukt. Ta on oluline kütus ja ainevahetuse võtmeregulaator.
Laktaat ja
sooritus
Laktaat on glükoosi kasutamise kõrvalsaadus lihasrakkudes. Mida
suurem on glükoosi voog lihasrakku seda suurem on laktaadi
produktsioon. Sõltumata hapniku saadavusest! Siit tuleb välja
suurim erinevus anaeroobse läve kontseptsioonist. Kõrge
intensiivsusega lihastöö ajal on 2. tüüpi kiired lihasrakud
tugevalt kaasatud tänu suurenenud kokkutõmbe vajadustele. 2. tüüpi
lihasrakud on väga glükolüütilised - kasutades palju glükoosi
tekib palju laktaati. See on skeletilihaste loomulik tööpuhune
kõrvalsaadus.
Intensiivse töö korral on laktaadi produktsioon mitmeid kordi
kõrgem, kui puhkeolekus. Laktaadi tekkega seotud vesiniku ioonide
(H+) vabanemisega kaasneb tähtis pH langus kontraktiilsetes
lihastes, mis põhjustab happesuse (atsidoos). See ülemäärane
vesinikioonide akumuleerumine, mis tekib muuhulgas ka ATP
lõhustumisel lihaskontraktsiooni käigus (ATP hüdrolüüs), mõjutab
lihaskontraktsioone mitmel moel.
Nagu ka Terviseuuringute lehel mainiti, väsimus ei tule otseselt laktaadist vaid hoopis vesinikust!
Näiteks võistleb (H+) kaltsiumiga (Ca++) troponiin C
(lihaskontraktsiooni reguleerimisega seotud valk) sidumises.
Vesininiku ioonid (H+) võivad blokeerida kaltsiumi vabanemist ja
uuesti omastamist sarkoplasmaatilisest retiikulumist. Need mõlemad
protsessid on seotud lihaskontraktsiooniga. Kõik see vähendab
lihaste kokkutõmbumise võimekust ja viib sellega ka sooritusvõime
vähenemiseni.
Me teame väga hästi, et mida paremal võistlemise ja treenituse
tasemel on sportlane, seda vähem laktaati akumuleerub. Seda
mõõdetakse ja võrreldakse näiteks sama töö intensiivsuse juures
erineva tasemega sportlastel. See sageli täheldatud madalam
laktaaditase tippsportlastel tuleneb tõhusast laktaadi eemaldamise
mehhanismi mahust. Laktaati eksporditakse verre eemaldamiseks ja
energeetilisteks vajadusteks peaaegu iga organi poolt. Igatahes, see
protsess võtab märkimisväärselt aega (minuteid) kui samal ajal
toodetakse laktaati treeningu ajal pidevalt juurde.
Hästi treenitud sportlased on väga efektiivsed ja ekspordivad vähem
laktaati verre kuna nad puhastuvad laktaadist sellessamas laktaati
tootvas lihases, mis võtab aega sekundeid või millisekundeid. See
on väga suur eelis, sest laseb kontraktiilsetes lihastes
vesinikuioonid (H+) kiiremini eemaldada ning samas töötleb ka
laktaati kiiremini ümber lisaenergiaks (ATP).
Lihastöö ajal toodetakse laktaati peamiselt kiiretes lihasrakkudes,
mis kasutavad palju glükoosi energia saamiseks. Laktaadist
puhastumine (clearance) toimub peamiselt aeglastes lihasrakkudes. See
on kompleksne protsess, mis kaasab erinevad laktaat-spetsiifilised
transporterid ja ensüümid. Kiiretes lihaskiududes on palju
transporterit MCT-4 (monocarboxylate-4), mis viib laktaati nendest
lihasrakkudest välja. Aeglasetes lihasrakkudes on transporter MCT-1,
mis toob laktaadi nendesse rakkudesse sisse. Seejärel muudetakse
laktaat mitokondrites püruvaadiks. Seda teeb ensüüm nimega mLDH
(mitochondrial lactate dehydrogenase) ja lõpuks sünteesitakse
saadud püruvaadist ATP (energia).
Enamasti kirjeldatakse laktaadi ümbertöötlemisena glükoneogeneesi, kui protsessi, mis 90% toimub
maksas ja ülejäänud 10% neerukoores... Anaeroobse glükoneogeneesi
puhul täheldatakse küll õnneks mitokondriaalset möödaminekut
(bypassi). Mainitakse ka seda, et glükolüüs ja glükoneogenees
kasutavad mitmeid ühiseid ensüüme ning ei saa üheaegselt
toimuda... Vahest tuleks uskuda, et Brooks ja San Millan tegid ikka
kodutöö ära ning on selle pisiasjaga kursis. Või siis on küsimus
selles, et mitokondriaalne glükoneogenees toimub lähedalasuvates
aeglaste lihasrakkude mitokondrites millisekundite jooksul ning seega
on võimalik teatava pikkusega lõdvestusfaasis. See viiks meid juba
sporditehnika liigutuslike üksikasjade juurde... või siis ei nimetata seda mitokondrites toimuvat protsessi üldse glükoneogeneesiks?
Kui eelnevalt on arvatud, et glükoneogenees toimub maksas ja
neerudes ja on energeetiliselt koormav kaotades summana 4 ATP
molekuli ning on tuntud Cori tsüklina, siis jääb mulle praegu
küsimus, et kas aeglaste lihasrakkude mitokondrites toimub protsess
kuidagi teisiti.
Igatahes see Brooksi teooria (lactate shuttle) mulle meeldib, sest esitab võrdlemisi põneva väljakutse senistele arusaamadele!
On ka vastuväiteid:
"However, in recent report, Fulghum et al. concluded that lactate is a poor fuel for mitochondrial respiration" Fulghum K.L., Rood B.R., Shang V.O., McNally L.A., Riggs D.W., Zheng Y.T., Hill B.G. Mitochondria-associated lactate dehydrogenase is not a biologically significant contributor to bioenergetic function in murine striated muscle. Redox Biol. 2019;24:101177. [Europe PMC free article] [Abstract] [Google Scholar]
Ja arutelu siiski käib veel:
"Lactate dehydrogenase supports lactate oxidation in mitochondria isolated from different mouse tissues"
Tuleb välja, et vastupidavusliku suutlikkuse laeks peetud hapniku omastamise võimele lisandub võimalus kõrvalproduktidest omakorda OLULISELT energiat juurde saada ja täiega edasi panna!!!
Ning mis kõige tähtsam - see on treenitav omadus, mitte geneetiliselt lõpuni määratud!!
On ka vastuväiteid:
"However, in recent report, Fulghum et al. concluded that lactate is a poor fuel for mitochondrial respiration" Fulghum K.L., Rood B.R., Shang V.O., McNally L.A., Riggs D.W., Zheng Y.T., Hill B.G. Mitochondria-associated lactate dehydrogenase is not a biologically significant contributor to bioenergetic function in murine striated muscle. Redox Biol. 2019;24:101177. [Europe PMC free article] [Abstract] [Google Scholar]
Ja arutelu siiski käib veel:
"Lactate dehydrogenase supports lactate oxidation in mitochondria isolated from different mouse tissues"
https://europepmc.org/article/PMC/6812140#bib10
Tuleb välja, et vastupidavusliku suutlikkuse laeks peetud hapniku omastamise võimele lisandub võimalus kõrvalproduktidest omakorda OLULISELT energiat juurde saada ja täiega edasi panna!!!
Ning mis kõige tähtsam - see on treenitav omadus, mitte geneetiliselt lõpuni määratud!!
Ja mida selle teadmisega nüüd peale hakata?
Vastupidavustreeningu (tsoon2) ainevahetuslik eesmärk on:
- parandada laktaadi eemaldamise ja ümbertöötlemise mahtu eelkõige
aeglastes lihasrakkudes läbi mitokondrite arvu suurendamise ning
- suurendada MCT-1 ja mLDH arvu.
Nii kõrge intensiivsusega trenn, kui ka tsoon2 treening suurendab
MCT-4 arvu, et laktaat kiiretest lihasrakkudest eemaldada.
Nagu katsetest näha, on laktaat peamine, mis eristab erineva
tasemega sportlaste sooritust. Laktaadi analüüs võib anda meile
palju teavet lihase ainevahetusest koormuse ajal, me võime kaudselt
hinnata mitokondriaalset tihedust, läbi lihasrakkude aktiveerimise
mustri ka energeetiliste ja oksüdatiivsete allikate kasutamist.
Laktaadi test on arvatavasti kõige parem vahend, et hinnata lihaste
ainevahetuslikku stressi ja sooritust, eriti vastupidavusalade
sportlastel. See on ilmselt ka parim meetod eeldatava tulemuse
ennustamiseks võistlustel nagu ka suurepärane vahend, et kirjeldada
individuaalseid treeningtsoone. Nende treeningtsoonide juures on
laktaadiläve tsoon just see, mille juures arvatavasti soovitakse
treenida (küsitav) ja areneda. Ainuke (parim) võimalus selleks on
otsene testimine.
Küsimust tekitab laktaadi verre imendumise aeg, sest see ei juhtu koheselt peale koormuse suurenemist. "Maksimaalsel pingutusel määratakse laktaati alles 4., 7. ja 10. minutil, kuid suurimad väärtused on saadud ka 15. minutil pärast koormust.
Küsimust tekitab laktaadi verre imendumise aeg, sest see ei juhtu koheselt peale koormuse suurenemist. "Maksimaalsel pingutusel määratakse laktaati alles 4., 7. ja 10. minutil, kuid suurimad väärtused on saadud ka 15. minutil pärast koormust.
Mis on
laktaadilävi?
Ilmselt on see sportlaste ja treenerite poolt väga palju kasutatud
termin. Samas on suuri vasturääkivusi selles, mida laktaadilävi
tegelikult tähendab või milline töö intensiivsus selle välja
toob.
Üldiselt teatakse laktaadiläve sellise töö intensiivsusena või
laktaadi kontsentratsioonina veres, mille juures sportlane suudab veel taluda
kõrge intensiivsusega pingutust kindla ajaperioodi vältel. Ja siin
ongi vastukäivus: mis on see „kindel ajaperiood”? Mis on see
laktaadi kontsentratsioon? Kui kaua me talume seda antud töö
intensiivsust, enne kui kokku kukume?
Jah, ma tahan ka kohe tõsta käe ja öelda, et hei, me ju räägime
alati sellest anaeroobse läve 4mmol/L piirist...
Tuleb välja, et meile, Eesti treeneritele, õpetatakse enamasti küll just seda anaeroobse läve piiri, kuid maailmas saadakse asjadest erinevalt aru ja kasutatakse ka teistsuguseid meetodeid ning kontseptsioone.
Igaks juhuks vabandan, kui midagi on meelest läinud, sest see lihase ainevahetuse osa räägiti kolmanda päeva õhtupoolikul ja mul oli tegemist, et silmi lahti hoida kogu selle biokeemilise ettekande ajal. Pealegi kasutab ka muu maailm mõnikord siiski anaeroobse/aeroobse läve mõistet, kuid me oleme vist natuke liiga palju sellesse kinni jäänud, otsides lahendusi lihtsalt hapnikust...
Hästi, Vahur Ööpik jõuab "Spordi üldainetes" (2015) anaeroobset läve kirjeldavas osas leheküljel 47 ja viimases lõigus (kuhu tavaliselt pannakse sellised kahtlased asjad) tõdemuseni, et "Anaeroobse läve tõus vastupidavustreeningu tagajärjel on küll seletatav laktaadi produktsiooni langusega töötavates lihastes, kuid see ei ole ilmselt ainus põhjus. Nähtavasti aitab laktaadi kuhjumist verre vähendada ka selle metaboliidi tööaegse kasutamise suurenemine treenitud organismis. Väga tõenäoline on, et treeningu tulemusena suureneb lihastest verre sattunud laktaadi kasutamine maksas ja neerudes glükoosi tootmiseks". Yess, Vahur! Juba hakkas tulema, kuigi viimase lausega viitab ta jällegi tavalisele suhteliselt kauakestvale Cori tsüklile.
Tuleb välja, et meile, Eesti treeneritele, õpetatakse enamasti küll just seda anaeroobse läve piiri, kuid maailmas saadakse asjadest erinevalt aru ja kasutatakse ka teistsuguseid meetodeid ning kontseptsioone.
Igaks juhuks vabandan, kui midagi on meelest läinud, sest see lihase ainevahetuse osa räägiti kolmanda päeva õhtupoolikul ja mul oli tegemist, et silmi lahti hoida kogu selle biokeemilise ettekande ajal. Pealegi kasutab ka muu maailm mõnikord siiski anaeroobse/aeroobse läve mõistet, kuid me oleme vist natuke liiga palju sellesse kinni jäänud, otsides lahendusi lihtsalt hapnikust...
Hästi, Vahur Ööpik jõuab "Spordi üldainetes" (2015) anaeroobset läve kirjeldavas osas leheküljel 47 ja viimases lõigus (kuhu tavaliselt pannakse sellised kahtlased asjad) tõdemuseni, et "Anaeroobse läve tõus vastupidavustreeningu tagajärjel on küll seletatav laktaadi produktsiooni langusega töötavates lihastes, kuid see ei ole ilmselt ainus põhjus. Nähtavasti aitab laktaadi kuhjumist verre vähendada ka selle metaboliidi tööaegse kasutamise suurenemine treenitud organismis. Väga tõenäoline on, et treeningu tulemusena suureneb lihastest verre sattunud laktaadi kasutamine maksas ja neerudes glükoosi tootmiseks". Yess, Vahur! Juba hakkas tulema, kuigi viimase lausega viitab ta jällegi tavalisele suhteliselt kauakestvale Cori tsüklile.
Ja siiski: "During both rest and exercise, skeletal muscle is a major site of lactate oxidation as well as production" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC15362/
Mitmed teadlased ja treenerid on püüdnud neile üle-eelmises lõigus toodud küsimustele pikka
aega vastuseid leida. Esimesed teated laktaadilävest tulevad 1930
aastast, kus W Harding Owles nimetas selle „Owlesi punktiks”.
1964 aastal pakkusid Waserman ja Mcilroy välja termini „anaeroobne
lävi” (seda kasutatakse eestikeelses erialakirjanduses siiani),
mis tugines arusaamisele, et laktaadi akumuleerumine on põhjustatud
hapnikupuudusest lihastes ja edaspidiseks lihaskontraktsiooniks on
hädavajalikud anaeroobsed energiatootmisprotsessid.
Mader jt. määrasid 1976 aastal, et aeroobne lävi saavutatakse, kui
vere laktaadikontsentratsioon on jõudnud 4 mmol/L, mis 1981 aastal
nimetati Sjödini ja Jacobseni poolt „Onset of Blood Lactate
Accumulation” ehk OBLA. 1979 aastal oli pakutud Farrel jt. poolt
terminit OPLA asendades sõna „blood” sõnaga „plasma” ja mis
tähistas pingutuse intensiivsust, mis tõstis laktaadi taseme 1
mmol/L jagu baasjoonest kõrgemale.
1981 aastal pakkusid LaFontaine jt. välja termini „Maximal Steady
State”, mis tähistas teoreetiliselt vere laktaadikontsentratsiooni
2,2 mmol/L
1983 aastal pakkusid Coyle jt. lõpuks välja termini „Lactate
Treshold”, mis tähistas mittelineaarset veres oleva laktaadi
suurenemist vähemalt 1 mmol/L võrra.
Veel üks termin „Maximal Steady-State Workload” ehk MSSW pakuti
välja Borch jt. poolt 1993. aastal ja tähistas 3 mmol/L fikseeritud
piiri.
Viimaks 2003 aastal tuli Veronique Billat välja terminiga „Maximal
Lactate Steady State” ehk MLSS, mis märgib koormuse intensiivsust,
mille juures vere laktaaditase on talutavalt jätkusuutlik
(sustainable).
Väga segadust tekitav! Teadusringkondades on palju teooriaid ja
hüpoteese ning puudub konsensus selles, mis ikkagi on laktaadilävi
„lactate treshold”. Üldine arusaam laktaadilävest on siiski
selline, et mida rohkem on lihased ainevahetuslikus stressis, seda
rohkem akumuleerub laktaati ja H+. Mitokondrid kontraktiilsetes
lihastes saavad samal ajal koormatud laktaadi puhastamise protsessis
osalemisega. Kui koormus suureneb, küllastuvad mitokondrid ja ei
suuda enam piisavalt laktaati eemaldada ning see eksporditakse verre,
kus me näeme laktaadi taseme tõusu, mis vastab ainevahetuslikule
tegevusele mille juures pole enam püsivalt võimalik intensiivsust
säilitada.
Dr. Inigo San Millan Kalifornia ülikoolist ütleb, et tema arvates
on oluline vaadelda laktaadiläve kontseptsiooni erinevate arusaamade
järgi. Kahjuks ei tee paljud sportlased mitte kunagi laktaaditesti
ja ei saa tegelikult infot oma laktaadi ainevahetuse kohta, kuid
räägivad samas laktaadiläve treeningutest.
Peale selle kirjeldatakse laktaadiläve treeninguid kõrge
koormusintensiivsusega pingutusena, mida saab taluda vaid lühikesi
perioode ning siin on taas palju segadust. Kus me peaksime
defineerima, et harjutuse intensiivsus ja sooritamise aeg esitavad
vastupidavusele selise väljakutse, et pingutus on suur? Kas see on
5, 10, 30 või 300 minutit? Kas see on 3, 4 või 6mmol/L laktaadina
veres? Sportlane suudab taluda erinevaid laktaadikontsentratsioone
erineva tegevuse juures ja erineva ajaga.
Näiteks maratonijooksus määratud tempot hoides on tegemist tõsise pingutusega, et hoida „maximal steady state” tsoonis tööd, mis võiks olla tegelik „laktaadilävi” ja mis vastab umbes 2-2,5mmol/L tasemele. Ja ikkagi on see tase erinev, kui vaadata poolmaratoni või 10km jooksu, kus tulevad välja kõrgemad laktaaditasemed.
Näiteks maratonijooksus määratud tempot hoides on tegemist tõsise pingutusega, et hoida „maximal steady state” tsoonis tööd, mis võiks olla tegelik „laktaadilävi” ja mis vastab umbes 2-2,5mmol/L tasemele. Ja ikkagi on see tase erinev, kui vaadata poolmaratoni või 10km jooksu, kus tulevad välja kõrgemad laktaaditasemed.
Tundub, et igal vastupidavusalal on oma laktaadilävi, mis on eduka
soorituse võtmeks.
Laktaadiläve
edasiarendus
Kõik see on jällegi väga segadust tekitav, mistõttu peaks
vaatlema laktaadiläve kontseptsiooni rohkem pragmaatilisel viisil.
Me peaksime arvestama erineva terminoloogiga nagu näiteks eelpool
kirjeldatud idee maksimaalsest ainevahetuslikust stressist, mida
talutakse ettemääratud aja jooksul ehk maximal metabolic steady
state/MMSS. Olenevalt spordialast ja distsipliinist võiks olla
erinev MMSS, mis esindab näiteks iga distantsi puhul maksimaalset
ainevahetuslikku stressi, mida suudame taluda. Edasi peaksime
„tõlkima” selle MMSS-i vere laktaadisisalduseks et saada teada
laktaadilävi või mingi muu parameeter nt. pulsisagedus, töö
võimsus (power output/FTP) või jooksutempo.
See ei oleks lihtsalt kasulik teave tulemuse ennustamiseks vaid sobib
ka arengu jälgimiseks. Ühel või teisel moel teevad seda praegu
paljud treenerid, kes kastuavad FTP-d või eesmärktempot.
Laktaadilävega
seonduvad väärarusaamad treeningust
Väga tüüpiline viga, mida teevad paljud sportlased ja treenerid on
see, et laktaadi eemaldamise mahtuvuse suurendamiseks treenitakse
laktaadiläve juures.
See ei ole korrektne, sest on teada, et laktaati toodavad peamiselt
glükolüütilised kiired lihasrakud, mis on sellise intensiivse
treeningu juures aktiveeritud. Samal ajal eemaldatakse laktaat (ja
töödeldakse püruvaadiks) lähedal asuvates aeglastes
lihasrakkudes, millel on väga kõrge mitokondrite kapasiteet ja väga
palju kõrgem ensüümi mLDH ning MCT-1 transporterite sisaldus.
Seega... selleks, et arendada laktaadi eemaldamise ja ümbertöötlemise
võimsust tuleb teha esmapilgul ebaloomulikuna näivat aeglaste
lihasrakkude treeningut, et stimuleerida mitokondrite arvu
suurenemist ja funktsiooni paranemist ning MCT-1 ja mLDH koguse
suurenemist.
Laktaadiläve tasemel treenimine on vajalik glükolüütiliste
lihasrakkude ning nende ainevahetuse arendamiseks läbi
glükolüütiliste ensüümide ja transporter MCT-4 arvu
suurendamise.
Liiga suures ulatuses laktaadilävel treenimine on suur pingutus, mis
viib kiiresti ületreeningu sündroomini.
Väga palju on treenereid ja sportlasi, kes ei mõista sellist treeningupõhimõtet ja jõuavad enamasti ületreeninguni, kui püüavad
arendada laktaadi eemaldamise võimsust, ometi seda saavutamata.
Spordilaborites saab teha teste, kus määratakse laktaaditase
koormuse ajal, rasvade ja süsivesikute kasutamise ainevahetus
erinevate intensiivsuste juures, mis lubab ennustada nii tulemust,
kui määrata täpsemalt treeningtsoonid, eriti tsoon2, mis on parim
laktaadi eemaldamise võimsuse treenimise tsoon.
Vaatamata sellele, et Jaan Loko ei maini oma raamatus „Sportlase
ettevalmistus” (2007) laktaati, kui energiaallikat, möönab ta leheküljel
118, et „...Samas tuleb märkida, et töö anaeroobse läve tasemel
ei osutu alati tõhusaks tõstmaks aeroobset võimekust. Treenitud
sportlastel, eriti vastupidavusaladel, ei too anaeroobsel lävel
tehtud töö oodatud efekti...”
Paljude sportlaste treeningplaan muutub oluliselt, kui nad
loobuvad liigsest laktaadilävel treenimisest , täpsustavad
treeningutsoonid läbi testimise ning saavutavad tähtsaid arenguid
laktaadi eemaldamise mehhanismide osas ja soorituses üldisemalt.
Samal ajal vähenevad tunduvalt ületreeningu juhtumid.
Siit jõuame me polariseeritud treeninguni ja mõistame paremini
tsoon2 treeningute rolli. Sellest edaspidi...
Kommentaarid
Postita kommentaar