Dahab 2021

 









Esimene päev. Hommikul kohe puhus ja päeva peale tõstis.

Tuulemõõtja ütles, et umbes 10m/s, pilt oli ka umbes selline. Ees vaiksem ja sõidualas tugevam. Võtsin speedster 7,7 ja see oli üsna normaalselt peale tõmmatud. Natuke lasin poomist järgi.


Laud 123 rocket, 77 cm lai ja uim 38 originaal. Välja minna oli päris eba, võbises ja tiris. Ees alas oli ka üsna ebaühtlane, kuid koguaeg läksid puhangud tugevamaks. Trapetsiaasadega on selle purjega nagu keeruline, sest tugevama puhanguga tahaks neid oluliselt taha poole liigutada. Puri ei kiirenda ka väga pagides aga hakkab keerama ja palju raskust läheb tagumise käe peale. Mis viib surve tagumise jala peale ja läksin pidevalt spinni.
Kõik viitaks nagu sellele, et downhauli pinget võiks lisada ehk siis alt peale tõmmata. Aga kui vaatasin liistude asetust masti suhtes ja ja purje topipoolset lõtva osa/tagaliigi langemist, siis tundus väga ok.


Hakatuseks oli üsna rõve sõita. Siis läksin võtsin 6,2 purje Ryde ja sellega oli oluliselt parem. Sõitsin poolsaare tipust center 2 poole ja tagasi. Väljas olid pagid päris tugevad, vahepeal ikka üle. Poolsaare taga oli hea flätt, kus kiirendada ja enne koralle jibe teha. Max kiiruseks sain ilma spetsiaalselt otsimata 46,4 kokku vee peal 2 tundi ja umbes 50 km.

Jibedes tundsin, et pean aasas jalaga natuke alguse carvele juurde aitama. Liiga hästi välja ei tulnud, lõpus ei saa millegipärast poomi kätte tagumise käega.

Sooja 31 kraadi!!! Mida sa veel tahta oskad?!


Teine päev. Võtsin kohe 8,2 Ryde ja 154 laua 48 uimega. Saingi esimesena alasse ja sõitma. Mõtlesin küll, et peopesade pikaks perspektiiviks ei pumpa, aga pumpasin ikka. Käed läksid kibedaks, aga on terved. Jibed ei toiminud ikka veel aga eks seda hoogu ja pagi oli ka vähe, et lõpuni kannaks. Sain õigel ajal maha tulla, plekkis ära. Umbes 40 km ja jälle 2 tundi. Kiirust sain isegi 39,1.

Sooja 30 kraadi. Kalipso ei tule mõttesegi.


Kolmas päev. Alustasin 5,7 ja lowend feestylega. Vihma sadas, kalipso seljas.

Siis kui Albert mind juba päris närvi ajas oma glissitamistega, võtsin ka 8,2 ja 154 L laua aga mast murdus poolsaare tipu juures ära. Päris alt, sealt, kus mastijalg lõppeb. Purje paksem osa hoidis kõike veel koos ja üliettevaatlikult sain kaldale asju vahetama.
Vahepeal sain ühe sakslasega tuttavaks, kes täitsa sõita oskab. Tal oli reisi viimane päev. Läks kõige varem peale ja sõitis tuule lõpuni. Kui ma katkise mastiga tagasi sõitsin, siis tegin talle headmeelt, sest ta sai minust mööda. See oli juba kaks päeva tal eesmärgiks olnud :)))

 Vahetasin 7,7 vastu, sest muud ei olnud. Puri jälle pöörles pagides, aga tegin poomi pikemaks, et päris vastu poomi ei oleks - outhaulist rohkem peale, see aitas. Üks venelane sõitis oma slalliasjadega ja jibes koguaeg minuga koos. Lõppkiirus oli tal imevähe parem ja pika otsa peale sai lõpuks mööda. Siis jälle jibesime koos - võtsin ennast väga kokku ja tegin korraliku glissis jibe, mis lasi jube nõrga tuules edasi sõita... Teised jäid sinna ropendama. Tegime veel võidu ja mõned õnnestunud jibed. Sain neist varem käima 7,7ga... päris hea tundega päev oli!

Max kiirus 41,9 - selle 48cm rüsatud uimega ja 7m/s tuulega isegi peaaegu ok.

sooja ikka umbes 24-25 kraadi

Selle päeva kohta võib öelda, et kuna päike välja ei tulnud, oli Dahabi kohta ainulaadne lääne-loode tuul. Taipasin õigel ajal maha tulla. Umbes kakskümmend sõidunäljas surfarit jäid sinna, kui täiesti ära plekkis. Lõpuks ujusid nad tagasi.


 


Kohalikus mõttes oli see väike vihmasabin katastroof. Elekter lülitati välja suure hirmuga ja katustelt jooksis mingit mudast vett igalt poolt alla, mis särgi ära määris...
Me olime päris näljased. Käisime poes, kuid seal oli ainult kartulikrõpsu ja mangot. Lõuna koosneski magusast mangost, kodunt kaasa võetud vürtsikilust musta leivaga ja ananassimahlast, mida Bacardi rummiga lahjendasime. Isegi internetti pole...


Neljas päev.

Hommik oli jälle natuke pilves ja isegi tibutas. Natuke paistis ka selgimisi. Kui kella 12 ajal päike välja tuli, läksin klubisse ja 8,2 ja 154 Magic Ride lauaga peale. Tsoon kahes juba nagu lubas ja siis ei lubanud. Tiksusin beibi beisse, matkasin natuke korallide juures ja siis lõpuks tassisin asjad üle maa tagasi. Ja natuke tiksumist koju. Täna tulid helitäkid palju paremini välja.


5. päev.

Paistis, et head tuult ei ole tulemas. Läksime suurema seltskonnaga lowendi tegema. Täna tuli juba enamus asju hästi välja. Tunnetus on paremaks läinud. Trapetsit isegi ei pannud, et päikest ka saada. Kui trikid juba välja tulevad, siis peaks ehk väiksema laua võtma...

Pärast vajusime sinna neeme juurde alla ja tegime väikese matka pontooni peale. Tagasi tulles hakkas tuul  kohe väga vaikima ja keerama. Jäin neeme juures mingisugusesse segasesse tuuleauku kinni ja kui 30 min järjest pidevalt platvormi poole tagasi sõitsin, siis hakkasin lõpuks ujuma. Poomi enam madalamaks panna ei saanud aga ikka oli laua ahtrist üle vees. Takistas kõvasti ja see ujumine polnud eriti tõhus. Siis sain mingisse tuulealasse ikka välja, niiet õnnestus tagasi tiksuda. Klubi ees tegin veel natuke aega harjutusi. Kokkuvõttes selline vee peal päevitamise päev, mis on parem, kui rannas vedeleda ja soe ka.






6. päev.

Eile räägiti, et tuleb rohkem tuult. Hommikuse ujumise ajal vesi virvendas. Nagu ikka vaatasime hommikusöögilauas, et mis merel paistab. Jüri poleks ilmselt söömist välja kannatanud.

See kord võtsin 7,7 juba ennatlikult. 123 (77cm) rocket ja panin siis esimest korda Z alla. 38cm. Ryde puri, sest millegipärast meeldib rohkem, kui tegelikult peaks vist speedsterit ka veel proovima. Et saab trapetsiaasad paika...

Tsoon 2-s saingi glissi ja tegelikult koguaeg. Natuke tõstis tuult, siis korraks hakkas langema ja pärast tõstis veel tugevamaks. Alguses oli umbes 8-9m/s, siis 6-7 ja pärast selline natuke üle 10.

Eilsest purje kruttimisest oli kõvasti kasu. Sain esimesed jibed ilgelt hästi teha ja nagu uus liigutus tekkis flipi ajal, mis ongi kriitiline koht. Sõitsin natuke kauem clue firstis ja keskendusin lauale, keha võimalikult sisse-ette kallutatult, mispeale jooksis puri flipi ajal kenasti kätte. Enamus pöördeid glissis! Samas ei olnud seda oodatud kiirust ka Z uimega. Vist oleksin pidanud masti tahapoole tooma. Samas sain tuuleaukudest enam vähem minema, kuigi pontooni juures oli vaja vahepeal peale jibe pumbata. Proovisin ducki ka ja esimene kord ei saanud, siis sain nii, et sellest kujunes purje flipp samal halsil ja lõpuks tuli kaks korda välja ka.

Kuskilt ilmus Kaupo ja hakkas minuga võidu sõitma. Tal oli minu 42 uim all. Sirge peal on ta ikka tiba kiirem, kuigi mitte oluliselt. Mul endal läks laud ikka vahepeal spinni. Ei oska piisavalt vähe suruda. Ja nagu ei tõstnud lauda välja ka. Et siis oleks vist vaja kas pehmemat 38-t või natuke pikemat uime. Selle komplekti jaoks. Eks saab veel proovida. Lihtsalt freeride jaoks oli kõike piisavalt. Millalgi tulid vene slallitajad ka. Kaupo arvase, et üks saksa slallitaja liikus hästi aga tegelikult võib olla see, et freeride lauaga on kontrollitud tunne ja jääb mulje aeglasest sõidust, kui kõik on kontrolli all.
Hiljem jäi juba rahvast vähemaks. Mul ei tulnud enam jibed ka välja, sest käsi läks katki ja väsimus tuli ka. Sõitsin tagasi. Max kiirus 46km/h ja läbisõit natuke üle 60km.


Kaheksas päev.
Alguses 8,2 ja 154. Sõitsin tsoon kahes ja oli päris mõnus. Saan juba suurte asjadega ka glissis jibed ära tehtud. Poomikäe ja pea kohtumine enne flippi on täiesti uus tunne. See tähendab, et lähen ikka päris kaua cluefirsti enne flippi aga sellega tuleb poom ilusti kätte. Eks oleneb jälle jibesse mineku kiirusest ja tuule tugevusest. Pärast vahetasin 7,7 ja 123 vastu. Imllalgi tõlgin uude keelde ka, et kui laiad need lauad siis on.

Windguru praegu üldse ei vaata, rannas teatakse päris hästi, et mis saab.

Õhtuti olen päris memmekas ja pidutsema ei lähe. Tuleb tervist hoida surfi jaoks.





Ei tea mitmes päev aga reede ja 19. november. Öösel oli päris paha olla, hommikuks oli tunda, et uni taastas natuke tervist. Mõtlesin, et kui lähen, siis kalipsoga. Haigus on nüüd nohufaasi jõudnud. Selles mõttes hea, et vesi on ju soolane ja saab ninna tõmmata. Üldiselt pidi olema täna kõige tuulisem päev ja ühtlasi ka Kirke äramineku päev. Kui tal transfeer ooli tellitud kella 10ks, siis Nassi poisid lubasid kella 8ks tööle tulla, et Kirke ikka oma hommikuse surfi tehtud saaks. Me olime ise natuke kahevahel. Klubisse jõudsime kell 8.20. Puhus hommikutuul mägedest, ehk läänest ja nad saidki tegelikult sõita. Imehea flätt selle suunaga ja juba puhus 8 metra vähemalt. Kell 9 saatasime Ahmedi kaatriga Kirkele järgi, veidi hiljem tõi ta Kristi ka ära. No ma ei pidanud vastu ja tellisin poiste köest endale 8,2 purje ja tirisin suure Magic Ride välja. Siis panin lihtsalt paksema surfisärgi shortside peale, sest oli juba päris palav. Aga tuul keeras ja tõusis. Kõike arvestades vahetasin jälle asjad välja. 7,2 ja 113 rocket +. alla sobitasin 38 Z. Kogu selle asja peale – jalaa-aasade tõstmine, uimede kruvimine jne läheb mõnusalt aega. Selles mõttes oli ok otsus, et 7,7 asemel kohe 7,2 võtsin. Lõpuks sain pelae. Tegin kaks triipu ja siis korra laguuni otsas jalad maha, et tuunida. Nüüd olid asjad korras ja päris mõnus. Kui aga center2 juurest neemeni jõudisn hakkasid pagid nii jubedalt üle käima, et enam ei saanud jibe alguses tagumise käega peale võtta, mida ilmselgelt peab harjutama. Ja siis ma harjutasingi nii, et tsoon2 ei läinud vaid sõitsin puhangulises tuules center kahe ja esimese riifi vahel. Seal viimases oli hea flätt ja juba üle 12ms kindlasti, aga fläti peal sain vähemalt kontrollitumalt tugeva ülepurje leidauni mnekut proovida. Seal tuli kohe ka 46kmh ära. Üldiselt oligi mõnus sõita, isegi kindad võtsin ära. Vene slallitajad kimasid päris väikeste kamadega tsoon kahte, ma siis otsustasin ka ikka vastavalt ilmale olla. Kui vahetama läksin, siis selgus, et 6.0 ei olegi. Pidasin aru ja võtsin ikka valge 5,7 kuigi need uued lillad purjed on paremad. Ja siis oli juba see 5,7 ka üle. Ma ei teagi, mis tuul nüüd puhus. Kiirust viskas juba 49kmh komadega peale ja vasku halsi jibedes pidin millegipärast mastist võtma korraks. See oli juba natuke raske ja samas lõbus. Albert läks juba 4.9 ja sajasega välja, mulle hakkas aitama. Tegin veel korralikult ninaloputust soolase veega ja siis sõitsin center1 tagasi. Imelik, et isegi 5,7 purje ja 113L lauaga läks see 38 uim vahepeal spinni...
Kaldal oli tuuline, kõik päevitasid juba. Ma siis ka koti varjus natuke aga varsti panin soojalt riidesse ja võtsin ühe groki. Tundub, et varsti algab köhafaas.
Said rääkis, et selle silla juures, kuhu meid taksod Masbatisse viivad, oli alguses ikka linn, aga mingi 2002 või nii tuli mägedest tulvavesi ja lõhkus kõik ära. Sellest see jõesäng seal ongi.

Kohalik klubi kutt soovitas mulle rohtu. Tänasin ja ta ütles juu are most welcome, coach. Nii nad mind kutsuvad :) meelitajad...


20, november

Läksin välja 7,2 ja vahetasin Mariana 6,2 vastu ja laua ka väiksemaks 113L ja oli väga mõnus hea päev. Venelasega pidin küll kokku sõitma... 236


21. nov läksime tiksudes tuult ootama ja kogu raha eest. 3 tundi 8,2 ja 154L shortsides. Lätumütismeestega ka Kamikadzet nokkimas. Õhtul ekskursioon ratastel ja jõuksi uurimine.


22.nov. Läksime jälle tulelootusega, aga seekord palju vähem. Poolteist tundi tiksu, pumpa ja lowend glissi. Pärast tegin 40 min freestyle.


23. nov 



Kommentaarid