Suusavärki 2022 algusest

 

Nagu me hästi teame, tuli detsembri alguses ohtralt lund ja läks kohe külmaks. Vaatasin treeningpäevikust Heiaheias, et 6 detsembril paugutas lausa 17 kraadi miinust... Me käisime sellegipoolest Harkus ikka ja esimesed 4 km oli küll tunne, et ajab lausa iiveldama ja näpud juba valutasid.

Selle hea detsembrikuu toel sain 2021 aastal 1500 km täis suusatatud. Jaanuaris hoog muudkui jätkus.





Eelmiste saabaste lukud hakkasid kergelt streikima. Needsamad oranžid nagu fourcadi raamatus ühel pildil. Otepääl tuli viimasel päeval tald alt ära ja pani koos suusaga minema. See oli selge märk, et pean järgmisi saapaid otsima. Mulle endale fischeri kuju millegipärast ei sobi. Kunagi ostsin ja siis pidin maha müüma. Vaatasin siis rossi ja Alpina suunas, kuni saingi Rossid kätte.






Panin niimoodi ootusärevalt jalga ja läksin proovima...
Pidin jälle uuesti sõitma õppima!

Detsembris tegin millalgi vahetuse, kui rajad juba paremaks läksid. Võtsin Rossi C2 soojendussuuskade asemel natuke lühemad Fischeri CarbonLite võistlussuusad välja. Pidin nagu uuesti sõitma õppima Tasakaalu ei olnud ja suusk läks sinna, kuhu ise tahtis...
Ja nüüd siis uute saabastega jälle sama asi.

Kui lühemate (ja vahest teise paindega ja ühe soonega) suuskadega tekkis kohe suusa "ujumine" ja mul oli vaja kõvasti jälle kontrolli saada, et suusk ikka otse jookseks, siis saabastega läks nii, et tundusid hästi jäigad.
Põhivahed olid selles, et suusa mahapanemise nurk muutus - astusin justkui rohkem sisekandi peale. Teine muutus oli see, et suusk kippus kiiremini välja keerama, mis võib tulla ka sellest sisekandi asjast. Lisaks muutus ka kanna-varba tasakaal. Tundus, et raskus läks ettepoole või on see kand nüüd kõrgem... igatahes sõidan natuke rohkem ette kallutatud asendis nende uuemate rossidega. Kõik see vajas mitmel sõidukorral ümberhäälestumist kogu tehnikas. Ja samal ajal oli nii, et kohe, kui keha psiut tahapoole jääb, sõidavad suusad alt ära ja on oht selili kukkuda. Vist liiga kiired vahendid...


Millalgi tegin Polari fit-testi ja see näitas väga halva tulemuse. Leidsin, et tuleks rohkem puhata. Sama soovitas ka Rauno. Enne Jõulumäge võtsingi natuke käiku välja. Test näitas nüüd ka tsipa paremat seisu. Üldiselt näeb jaanuarikuu pingutus/taastumine selliselt välja: 



Kommentaarid