Jälle jõuksi!

 Pärast pausi.

Räägitakse, et varsti pääseb jälle jõuksi...

Jah isu on suur. Mäletad ennast endiselt hirmus tugevana. Las see peegel hetkel olla...
Või paremal juhul on aeroobset tööd vabas õhus nüüd kõvasti alla tehtud ja võimalus uuesti otse lihaseid turgutada tundub jube ahvatlev.


Vahepeal õnnestus ka õues kangi viibutada



Nii või teisiti tuleks olulised asjad meeles pidada. Seda, et tark ei torma, näiteks.
Rauast ja raskustest mõnda aega eemal olnud keha tuleb uuesti teemasse sisse juhatada. Kui oled varem aastate kaupa regulaarselt trenni teinud, siis ilmselt mäletavad su rakud veel teistusugust, treenitud seisundit ja töisessse rutiini sisenemine läheb lihtsamalt. Oht on muidugi kohe või liiga vara tipphetkede tasemel liigutusi hakata tegema...

Intensiivus tuleks kuidagi madalal hoida. Selleks:


- pikemad seeriad ja mitte kurnatuseni
- kergemad raskused
- pikemad puhkepausid


Kindlasti on see individuaalne, kuid on lihasgruppe, mis atrofeeruvad teistest kiiremini. Massiivsuse osas mõjub paus halvasti just nelipea lihase osadele. Toonust kipuvad ruttu kaotama kerevöö lihased ning jõunäitajate kadu tekib (ja tuleb ka rutem tagasi) õlavöö osas.

Seetõttu peaks neile osadele kindlasti järeleaitavat tähelepanu pöörama.







Kui suudad teha 5 treeningut nädalas, siis kahe põhitreeningu juurde võiks päris alguses teha lausa kaks kerevöö trenni ja ühe treeningu pühendada „veidratele” kummilindiga harjutustele, mis stabiliseerivaid lihaseid arendavad. Selline lähenemine esimese paari nädala planeerimisele võib aidata hiljem vigastusi ja valusid vähendada.

Esmase sissejuhatuse järel proovi erinevaid haardeid ja haardelaiuseid. Mitmekesista põhiliigutusi. Näiteks „reverse grip” lamades surumisel.

Kui esimesed kolm nädalat suudad ennast ohjeldada ja ei lähe katsetama, et „noh, palju nüüd tuleb”, siis oled tõenäoliselt pääsenud. Lihasvalu (DOMS) tuleb nagunii ja mõnikord on see mõõdukal määral isegi meeldiv.

Mis peamine, ära tunne valehäbi, et tõstad nüüd umbes poole väiksemaid raskusi. Ära torma kiirteele, õige varsti tasub väike kannatlikkus ennast ära!

Kommentaarid