Nikotiinamiidadeniindinukleotiid

 Mismoodi see keha ainevahetus siis käib?! Mõtlesin, et teen endale asja natuke selgemaks aga ... kohtusin vist oma elu pikima sõnaga.
Loomulikult uurin seda asja sportlikust vaatenurgast ja tulenevalt massilisest nõudmisest keha koostise muutumist silmas pidades.

Siiani oli desoksüribonukleiinhape (DNA) kõige keerulisem sõna, mida peast teadsin. NAD täisnimi lööb selle nüüd ära. Selle kõrval tundub näiteks Atsetüülkoensüüm A täiesti loetav, kasutatav ja meeldejääv.

Viimane (Atsetüülkoensüüm A) on tähtis seetõttu, et see on aine, mida tsitraaditsükkel (Krebsi tsükkel) kasutab kehale otseselt vastuvõetava energia moodustamise protsessis.
Atsetüülkoensüüm A ülejäägist tehakse rasvasid.

Alkohol pärsib Krebsi tsüklit ja kuigi alks on energeetilise väärtusega, ei saa Krebsi tsükkel häirituse tõttu hingamisahelale elektrone (ja prootoneid) anda, et sellest kehale vastuvõetavat energiat (adenosiintrifosfaat e. ATP) teha ning ehkki keha võib olla pisut näljas, läheb Atsetüül CoA ikkagi keharasvaks.

Siit tuleb see teatavat sorti joomise ja pohmelliaegne spetsiifiline nälg, sest energiat on vähe ja ühtlasi ka see samaaegne rasvumine, mis on risti vastupidine tulemus neile, kes kehakoostist parandada tahavad. Insuliinimõju ka veel lisaks...

Ärge seda energiaasja segi ajage nähtusega, kus vintis peaga tekib ringikargamise ja rahmeldamise soov... see tuleb alko mõjust ajule. Tegelikult on kehal energiatootmise potentsiaal vähenenud. Samuti ärge ajage segamini soojatunde tekkimist kange napsu manustamise järel, sest tekib hoopis veresoonte laienemine (nagu ingver ei kuumuta tegelikult keha vaid tekitab sarnase aistingu).

Koolis on keemia õppeaine vaieldamatult minu jaoks kõige raskem. No ei haakinud kohe mitte kuidagi. Üldiselt sain aru, aga oli väga abstraktne. Keskkooli viimases klassis olin keemias täiesti põrumise äärel. Läksin otsustavat kontrolltööd järgi tegema ja kordasin-õppisin koridoris. Keemiaõpetaja Väino Kuum avas iga poole tunni tagant ukse ja küsis, et kas ma olen valmis... Nii umbes 5 korda. Lõpuks ütles: minge koju või trenni, ma panin teile selle "kolme" ära. (Sel ajal olid hinded 5-palli süsteemist ja "kaks" oli mitterahuldav ja "kolm" oli rahuldav).
Ma oleksin võinud millegi eriliselt väärtusliku peale kihla vedada, et omal initsiatiivil mingit keemiavärki ma küll uurima ei hakka...

Krebsi tsükkel, mis seda Atsetüül CoA kasutab, toimub mitokondrites (selle maatriksis).
Nagu teame, suurendab vastupidavustreening mitokondriaalset massi ehk siis lihtsalt öeldes mitokondrite arvu (samalaadne, kuigi oluliselt väiksem efekt väidetakse olevat külmal veel).

Ehk siis on nii, et kui oled korralikult ja püsivalt vastupidavustrenni teinud, on alkoholi mõju rasvumisele oluliselt nõrgem, sest ehkki häirituna, töötab kogusummas suur "tehaste kollektiiv" sinu kehas edasi ja kasutab summaarselt Atsetüül CoA siiski ära, ilma et see massiliselt rasvaks muunduks.

Treenerite üldainete koolitusel rääkis meile sellest asjast Karin Baskin. Kuigi ma tähelepanelikult kuulasin, läks alates püruvaadi tekkest keeruliseks. igasugu ensüüme, koensüüme ja vaheaineid kandis ja moodustus nii palju, et uued keerulised sõnad ei olnud enam 5 min pärast üldse meeles. Saan aru, et asi on päris keemiast veel kaugel. Seda enam kehtib ütlus, et mida rohkem ma teada saan, seda rohkem saan aru, kui vähe ma tean.

Keharasva moodustumisel on Krebsi tsükli juures veel üks oluline moment. Nimelt, kui ATP-d on raku energiavajaduste jaoks piisavalt, võib sellest ainevahetusrajast väljuda keemilisi ühendeid teistele radadele, näiteks väljub tsitraat, millest moodustatakse keha rasva.
Keeruline lugu, sest kui ATP-d ei ole, on nälg ja kui ATP-d on, siis lähevad vaheühendid rasvaks... millest on näha, et tasakaalustatud mõõdukas energeetiline kriis on rasvumise vältimiseks vajalik.


Kommentaarid