Väike spordisõnastik

 

Kirjutasin siia blogisse jalgade treenimise kava ja takerdusin päris mitmel korral, et mõisteid lahti seletada või siis teksti lihtsustada. Arusaadav, et kõik ei saa aru, kui tarka juttu targutada või keerulisi mõisteid kasutada. Eks ma püüan tekste mõistuse piires loetavana hoida, kuid vahel ikka lipsab sisse. Siis võib abi olla väikesest seletavast abist.
Oma rõõmuks avastasin, et kui kuulasin podcasti, kus räägivad omavahel sportlasest arst ja toitumisteadlane, siis sain praktiliselt kõigist mõistetest aru!!!

Anaeroobne lävi - kehalise töö intensiivsuse määr, kus ületatakse lihaste ja hapniku transpordisüsteemi ainevahetuslik võimekus toota energiat hapniku aktiivsel osavõtul ja kus ületatakse lihaste võime kasutada laktaati energiaks. Tavaliselt suhteliselt järsk piir, mille ületamisel algab kiire laktaadi kuhjumine lihastesse ja verre. Veres mõõdetakse selleks piiriks 4mmol/l.

Järjest rohkem konstanteeritakse, et anaeroobset läve mõjutab ka lihaste võime kasutada laktaati energiaallikana. Treenituse paranedes nihkub anaeroobse läve tase suurema võimsuse suunas, kuid pulsitase võib praktiliselt samaks jääda ja on suhteliselt individuaalne. Kasutatakse treeningkoormuste määramisel, et leida optimaalne treeningutsoon, kus kulu/tulu suhe oleks parim. Võimaldab määrata ka progressi ja treenitust.

Et siis lihtsamalt selgitades ei ole päris nii, et anaeroobset läve ületades enam hingeldama ei pea... peab ikka, kuid lihaste jaoks sobiva energeetilise ühendi moodustumine on organismi jaoks kulukam, sest vesinik muudab keskkonna happeliseks - mingid keemilised reaktsioonid ei toimi enam hästi ja pulsi tõus muutub vaatamata pingutusele aeglasemaks.

Angiogenees - Uute veresoonte moodustumise protsess

BCAA - Branched Chain Amino Acid - Hargneva ahelaga asendamatud aminohapped. Olulised lihaste ehituskivid ja lihasvalgu sünteesi käivitajad. Peale selle käivitavad ka muid kasulikke protsesse. Kõik aminohapped on vajalikud, kuid lihaste seisukohalt peetakse tähtsaimateks valiini, isoleutsiini ja leutsiini.

EPOC - excess post-exercise oxygen consumption - treeningujärgne lisandunud hapnikutarbimine. Peale intensiivset trenni toimub ka puhkeolekus aktiivsem hapnikutarbimine, mida seostatakse nn. järelpõletusefektiga, mis tähendab suurenenud keharasvade tarbimist mitte ainult trenni ajal vaid ka pärast seda.

EMOM - Intensiivne treeningmeetod Every Minute On the Minute. Tähendab, et iga uus seeria algab uuel minutil. Puhkuse pikkuse määrab see, kui ruttu suudetakse kordused ära teha. Harilikult tehakse 5 seeriat. Crossfit.

Funktsioon, funktsionaalne võimekus/seisund - see on võistlussportlaste treenerite jutust läbi käiv väljend, mille abil väljendatakse puhta töövõime taset ilma sporditehnikalisi. - tehnilisi ja taktikalisi jt. tulemust määravaid omadusi arvestamata. Näiteks võib sportlasel olla funktsionaalne seisund väga hea, kuid erialane tehnika vigane, mentaalsus pehme ja taktika ebaküps ning tulemus jääb kehvaks.

Isomeetriline harjutus - staatiline harjutus, kus lihas küll teeb tööd, kuid selle pikkus ei muutu, liigutust ei toimu. Sisuliselt pingutus asendi hoidmiseks, liikumatu pingutus.

Laktaadilävi, Lactate treshold - koormuse tase, mille juures vere laktaadisisaldus jõuab 2mmol/l. Selle põhjal hinnatakse aeroobse töövõime ja laktaadi eemaldamise/kasutamise mehhanismide seisundit.

mTOR - mammalian target of rapamycin - seriini/threoniini kinaas, ehk üks ainevahetuslik rada, mis omab väga olulist rolli lihasvalkude sünteesis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16990457/

RPE - Rate of Perceived Exertion - Tajutav pingutuse määr. Selle abil antakse hinnang soorituse intensiivsusele. Tavaliselt kasutatakse Borgi skaalat, kus 10 on maksimaalne pingutus ja 1 on väga kerge. Sageli jaotatakse vahepealsed hinnangud 2-3 ja 4-5, kuni 9 on juba "väga raske".

Viimasel konverentsil Tartus "Teadus, sport ja meditsiin XI", käis RPE väga tihti jutust läbi. Adekvaatne tagasiside sportlaselt tajutava koormuse näol hinnatakse peaaegu võrdseks muude fikseeritud näitajatega (sekundid, kilod, pulss, watid jms).

Kui koostada näiteks treeningkava inimesele, kelle võimekust päris täpselt ei tea, siis ei saa ka koormusi arvestada protsendina tema maksimumist, mis oleks populaarne lähenemine. Selle asemel saab kasutada RPE-d.

RM - Repetition Maximum - maksimaalne korduste arv. Märgitakse vahel jõutreeningu kavadesse, et tähistada koormuse raskusastet mitte absoluutselt vaid suhteliselt ja personaalselt. Näiteks 3RM tähistab antud indiviidi jaoks vastupanu raskust, millega ta suudaks teha maksimaalse pingutuse juures 3 sooritust. 

SLS - südame löögisagedus.

Tabata  - intervalltreeningu meetod, kus lühiaegne kõrge intensiivsusega töö vaheldub lühikese puhkusega. Tavaliselt tähendab see 20 sek harjutust ja 10 sek puhkust ning 8 seeriat.

TUT - lühend ingl.k. Time Under Tension. See on üks võimalus muuta treeningut, et vältida arenguplatood ja tekitada vaheldust. TUT tähendab harjutuse liigutuse sooritamiseks kuluvat aega, mida siis harilikult tahtlikult pikendatakse loomulikust liigutusest aeglasemaks. Üldine ja väga üldine soovitus on, et ühe liigutuse aeg ei ületaks 6 sek. Idee seisneb selles, et proovitakse suurendada aega, mille vältel on lihas tööseisundis.

VOMAX - maksimaalne hapnikutarbimise võime. Kompleksne näitaja, mille abil hinnatakse vastupidavuslikku võimekust. Sellest kirjutasin ka lausa ühe teksti.








Kommentaarid